به گزارش خبرنگار مهر احمد خاتمی استاد زبان و ادبیات فارسی و رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی در مراسم افتتاحیه هشتاد و دومین دوره دانش افزایی زبان فارسی که عصر امروز سه شنبه ۱۳ مرداد در محل این دانشگاه در تهران برگزار شد با اشاره به پیشینه ای از زبان فارسی گفت: زبان اقوام و ملل از جهتی می تواند شرایط و ضوابط یک زبان زنده و پویا را ترسیم کند. قدمت، گستردگی، تاثیرگذاری، ماندگاری، توانمندی برای بالندگی و مقبولیت جهانی از جمله از ویژگی ها است و فارسی همواره یکی از زبانهای تاثیرگذار و از ابزارهای مهم انتقال فرهنگ و تمدن بشری بوده است.
وی گفت: گذشته این زبان حکایت از این دارد که گستره آن زمانی بسیار وسیع تر از امروز بوده است چند دهه پیش سرزمین پهناور هند با پشتوانه ۸۰ ساله یکی از مراکز مهم توسعه و ترویج زبان فارسی بوده است.
خاتمی گفت: در سال ۱۵۸۲ میلادی وزیر دارایی وقت هند رسما دستور داد که در سراسر شبه قاره امور دیوانی رسما به زبان فارسی نوشته شود. در سال ۱۲۰۴ میلادی یعنی بیش از ۸۰ سال پیش، زبان فارسی زبان رسمی دربار بنگال بوده است و این روند تا دسامبر ۱۸۳۷ یعنی به مدت ۶۰۰ سال ادامه داشت است.
این استاد زبان و ادبیات فارسی ادامه داد: البته زبان فارسی محدود به شبه قاره نبوده و در دیگر نقاط جهان به طور چشمگیری رواج داشته است. ما در قرن ۸ هجری شاهد آغاز آشنایی ملل خاور دور با زبان فارسی هستیم و این زبان هنوز هم در آموزشگاههای اسلامی در چین تدریس می شود.
وی سپس با اشاره به تاثیرگذاری زبان فارسی در تمدن اسلامی گفت: ملت اروپا از طریق آثار ترجمه شده از زبان فارسی با فرهنگ و تمدن ایرانی آشنایی پیدا کرده اند. امروزه کمتر زبانی هست که بعد از ۱۰ قرن سخنوران آن زبان، متون ۱۰ قرن پیش را به سادگی بخوانند و بفهمند. این اتفاق در مورد زیان فارسی افتاده و نشانه توانمندی آن است.
رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به آمارهای وزارت علوم گفت: در حال حاضر تعداد دانشجویان رسمی زبان و ادبیات فارس در دانشگاههای جهان ۲۲۲۴ نفر است.
در ادامه این مراسم رضامراد صحرایی سرپرست معاونت آموزش و پرورش بنیاد سعدی و مسئول برگزاری هشتاد و دومین دوره دانش افزایی زبان فارسی به ارائه گزارشی از میزان مشارکت فارسی آموزان خارجی در این دوره پرداخت و گفت: در این دوره میهمانانی از ۴۳ نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در ۳۷ کشور و شامل بیش از ۲۴۰ نفر حضور پیدا کرده اند.
همچنین محمد مهدی تهرانچی رئیس دانشگاه شهید بهشتی در سخنانی با اشاره به اینکه زبان کلید انتقال مفاهیم مابین انسانها و دریچه ای است میان ملت ها با رنگ ها و فرهنگ های مختلف، زبان فارسی را زبان فرهنگ و تمدن و همچنین زبان علم خواند.
وی با اشاره به رشد بالای جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در عرصه های مختلف علمی گفت: در کشور ما فیزیک، شیمی و مهندسی با اتکای به زبان فارسی رشد می کنند و این قدرت و قوت زبان فارسی را نشان می دهد.
نظر شما